Topp 20 Filmer

Dette er en liste over de 20 beste filmene jeg har sett. Det er selvfølgelig ufattelig vanskelig å rangere filmer på denne måten, spesielt når de tilhører ulike sjangere. Det viktigste er vel først og fremst hvilke filmer som er på denne listen og ikke nødvendigvis hvilken rekkefølge de kommer i. Endringer vil selvsagt inntreffe vedhumørendringer/gjensyn med gamle filmer/møte med nye filmer.

united93review_stor

1. United 93 (2006)

Kanskje noe overraskende, men dette en den klart mest intense filmopplevelsen jeg har hatt. Paul Greengrass, som har regissert filmen, har for vane å bruke håndholdte kameraer med til dels svært ustø filming, blant annet sett i Bourne-trilogien. Mange har kritisert ham for dette, men for meg fungerer denne teknikken 100 prosent. Et annet genitrekk Greengrass har brukt er å bruke de personene som faktisk innehadde rollene som skildres i filmen som skuespillere. De gjør en fantastisk innsats uten unntak, noe som bidrar til å skape en realistisk fremstilling. Når dette kobles sammen med et lavmælt, men intenst soundtrack, en edruelig fremstilling av hendelsene og en stadig stigende spenningskurve som ender i en perfekt slutt, ender man opp med et mesterverk.

Der_untergang

2. Der Untergang (2004)

For meg er denne filmen perfekt på alle mulige måter. Historien kjenner de fleste, og denne filmen gjenskaper den i all sin dramatikk og gru. Skuespillerprestasjonene, med Bruno Ganz som Hitler i spissen, er fantastiske, musikken er flott og den visuelle skildringen av det tredje rikets siste dager er utsøkt. Den største prestasjonen er at den holder seg for god til å skildre den innerste sirkelen rundt Hitler inkludert hovedpersonen selv som blodtørstige fantasifostre.

goodthebadandtheugly

3. The Good, The Bad and The Ugly (1966)

Uovertruffen western-klassiker. Sjelden har en film blitt så definert av musikken, Ennio Morricones soundtrack er en av de absolutte klassikerne i filmhistorien. Regissøren Sergio Leone skal selvfølgelig også ha sin del av æren. Uvanlig visjonær for sin tid brukte han et vidt spekter av filmatiske teknikker og sydde det hele sammen til en fascinerende spaghetti-western. Castingen er perfekt med Clint Eastwood, Lee Van Cleef og Eli Wallach i de sentrale rollene. Slutten er definitivt et topp 5 filmøyeblikk for min del.

savingprivateryan

4. Saving Private Ryan (1998)

Selv om denne filmen til dels rettmessig har blitt kritisert for at historien har et litt vaklende premiss, fremstår dette som en av de beste krigsfilmene noensinne. Sekvensen fra D-dagen i begynnelsen av filmen trenger ingen introduksjon, den setter tonen for resten av filmen som inneholder en rekke svært vellagde kampscener. Filmen er først og fremst svært severdig og den tåler veldig mange gjensyn.

theenglishpatient

5. The English Patient (1996)

Det som ved første øyekast virker som en rimelig tradisjonell romantisk film er egentlig en mektig fortelling om ulike menneskeskjebner i krig. Her er alle komponentene for en filmklassiker på plass: En interessant historie, svært dyktige skuespillere, fantastiske bilder og et flott soundtrack. Den kan lett oppfattes som klisjéfylt, men for min del bekker den aldri over til det patetiske.

goodwillhunting

6. Good Will Hunting (1997)

En film hvor manuset og skuespillerprestasjonene er i sentrum. Samspillet mellom Robin Williams og Matt Damon er gnistrende, til og med Ben Affleck gjør en god figur her. Mange nekter fortsatt å tro at Matt Damon og Ben Affleck skrev manuset i fellesskap, noe som er et tegn på hvor stort inntrykk det har gjort.

theinsider

7. The Insider (1999)

En usedvanlig vellagd film om Jeffrey Wigands avsløringer av tobakksindustriens mørkeste hemmeligheter og de påfølgende hendelsene. Denne filmen er en utrolig intens opplevelse som får ekstra tyngde av at det er snakk om virkelige hendelser. Regien og skuespillet er av ypperste klasse og spesielt Al Pacino er i sitt ess. Filmen inneholder dessuten en håndfull scener som gir meg gåsehud hver eneste gang og som alene gjør filmen verdt å se.

Forrest-Gump-forrest-gump-4174390-1014-419

8. Forrest Gump (1994)

En film som på mange måter har blitt offer for sin egen suksess. Selv om den er parodiert opp i mente og er klisjéfylt så det holder, gir den meg fortsatt sterke inntrykk selv etter å ha sett den mange ganger. Innvevingen av Gumps liv inn i amerikansk etterkrigshistorie er usedvanlig vellykket og fører til en rekke tankevekkende situasjoner.

9. Quiz Show (1994)

En gjennomført solid film fra start til slutt. Historien er basert på virkelige hendelser, noe som absolutt teller positivt i min bok. Filmen skaper en imponerende tidskoloritt med skildringen av TV-mediets magi på 50-tallet som det mest sentrale og overbevisende elementet. Skuespill og musikk sitter som skudd og sluttproduktet er rett og slett en nytelse.

10. Spy Game (2001)

En film som mange vil avskrive som en rimelig banal spionthriller. Likevel har denne filmen en slags magnetisk påvirkning på meg. Historien er tilsynelatende simpel, men i virkeligheten har den mange lag og jeg oppdaget nye ting selv etter å ha sett den 6-7 ganger. Robert Redford og Brad Pitt har flott kjemi seg i mellom og filmen klarer å berøre noen etiske problemstillinger forbundet med hemmelige operasjoner.

gladiator_poster

11. Gladiator (2000)

Storslagen, episk, monumental. Mange ord kan brukes om denne filmen, de fleste har det til felles at de beskriver en film som gaper høyt og i mine øyne for det meste lykkes. Dette er den ultimate klassiske hevnhistorien hvor en person ser døden i hvitøyet opptil flere ganger til slutt får sin sjanse til å hevne den urett som er begått mot ham. Russell Crowe gjør en svært god og troverdig prestasjon som den tidvis maskerte hevneren og et fantastisk soundtrack hever denne filmen til en plass blant mine 20 utvalgte.

12. Schindler’s List (1993)

Nazi-Tysklands folkemord under andre verdenskrig etterlot seg mange fantastiske historier, få har blitt bedre fortalt enn Oscar Schindlers med Steven Spielbergs presentasjon. Her serveres all hjerteløsheten og råskapen i kjølig svart-hvitt i store doser og resultatet er en orgie i ondskap som likevel klarer å skape en realistisk og respektfull representasjon av hendelsene.

13. Bourne-Trilogien: The Bourne Identity (2002), The Bourne Supremacy (2004) og The Bourne Ultimatum(2007)

En trilogi som på mange måter har revolusjonert actionfilm-sjangeren og da spesielt spionthrilleren. En god og interessant katt-og-mus-historie fortelles ved hjelp av intens regi og revolusjonerende actionscener. På tross av Jason Bournes’ til tider overnaturlige evner fremstår filmene som relativt realistiske, noe som gjør det hele ganske så intenst og troverdig. Personlig er jeg også en stor fan av den røffe og slagverkdominerte musikken som er med på å bygge opp spenningen i de regelmessige actionscenene.

14. Batman Begins (2005)

Batman har alltid vært min favorittsuperhelt, kanskje mest av alt fordi han strengt tatt ikke er en. Christopher Nolans omstart av Batman-universet er rett og slett en fantastisk film på mange måter. Historien bygges opp på en slik måte at den nesten blir logisk og meningsfylt at en milliardær kler seg opp i flaggermuskostyme og bekjemper kriminelle på natten, dette må sies å være en prestasjon av dimensjoner. Ellers synes jeg filmen lykkes med å være gjennomgående underholdende og det finnes svært få dødpunkter.

15. Heat (1995)

En i utgangspunktet rimelig konvensjonell actionfilm som ved hjelp av sterk regi og skuespill utenom det vanlige heves til et langt høyere nivå. To av mine favorittskuespillere, Al Pacino og Robert de Niro, briljerer og filmen kan skilte med en av de beste actionscenene noensinne.

16. Star Wars-trilogien: Star Wars IV (1977),  Star Wars V (1980) og Star Wars VI (1983)

Det er rett og slett vanskelig å unngå disse tre filmene som har satt rimelig dype spor i filmhistorien. De er med rette blitt parodiert for middelmådig skuespill, krøkkete dialog, merkelige kostymer og snodig regi. Uansett er disse filmene kanskje også tidenes beste filmeventyr. For meg tilbyr de uovertruffen underholdning selv etter mange gangers gjensyn.

thankyouforsmoking

17. Thank You For Smoking (2005)

Kanskje det beste manuset jeg har sett i en film noensinne. Denne filmen er usedvanlig intelligent fra start til slutt. Aaron Eckhart gjør en fantastisk innsats som en lobbyist for tobakksindustrien. Filmen er politisk ukorrekt så det holder, men uten å bli unødvendig provokativ. Den er morsom, provoserende og teit, men klarer likevel å bli en relevant kommentar til samfunnet vi lever i idag.

18. The Thin Red Line (1998)

En krigsfilm helt utenom det vanlige. Selv om antallet actionscener blir ganske stort til slutt, er dette en film som tar et skritt tilbake og ser på de delene av krigen som ikke inneholder skyting og sprenging. Musikk, manus og bilder bygger til tider opp til en slags poetisk stemning som er svært vellykket. Dette er en film som ikke hyller helter og de prisverdige målene med væpnet konflikt men heller presenterer det surrealistiske og tragiske som oppstår i slike situasjoner.

CrouchingTigerHiddenDragon2

19. Wo Hu Cang Long (2000)

En gjennomført vakker film fra start til slutt. Musikk, bilder og handling skaper til sammen en unik atmosfære. Selv et tiår senere må jeg gni meg i øynene over hvor sømløst og perfekt produksjonen er, med de fantastiske fektescenene som høydepunkt. Dessuten er dette nok en film som velter seg i sterke følelser uten å falle over kanten.

20. JFK (1991)

Man kan si mye rart om konspirasjonsteorier og spesielt hendelsene i Dallas den 22. november 1963. Denne filmen fengslet imidlertid meg med sin paranoia og intensitet fra første stund. Man kan velge å tro på historien slik den presenteres eller man kan se på den som en alternativ virkelighet hvor alle konspirasjonsteoretikernes drømmer blir til virkelighet. Klippingen, musikken, skuespillet og de autentiske opptakene gjør uansett dette til en svært severdig affære i mine øyne.

Filmer som ikke nådde helt opp, men som fortsatt er enestående: Jurassic Park (1993), Fanny och Alexander (1982), X-Men-trilogien (2000, 2003, 2006), Apoll0 13 (1995), Casino (1995), The Aviator (2004), Killing Fields (1984).

Reklamer

Én kommentar to “Topp 20 Filmer”

 1. Øyvind Says:

  Mye bra her men savner:
  – shawshank redemtion
  – reservoir dogs
  – lord of the rings (kan tillats kun utvalgte deler)
  – blackhawk down
  – The godfather
  – The usual suspects
  – 300
  – Sin city
  ellers er jeg veldig enig med mesteparten sv listen.. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: