Minneverdige bilder II: Omayra Sanchez

Den 13. november 1985 hadde vulkanen Nevado del Ruiz i Colombia et voldsomt utbrudd. Den største faren for befolkningen i nærheten viste seg å være isbreene nær toppen som smeltet nærmest umiddelbart. Smeltevannet dro meg seg jordmasser på vei nedover fjellsiden og begravde alt i sin vei. Verst gikk det utover byen Armero hvor 20 000 av stedets 29 000 innbyggere omkom. Colombia var også på den tiden et turbulent land og myndighetenes manglende handlingsevne før og etter katastrofen gjorde alt verre, vegringen mot å evakuere befolkningen etter hvert som signalene på at noe var i ferd med å skje var det mest skjebnesvangre.

Nyhetsfolk flokket seg forutsigbart nok til området, blant dem var fotografen Frank Fournier. Da han kom til Armero ble han fortalt om en jente som trengte hjelp umiddelbart. 13 år gamle Omayra Sanchez satt fast i et hull fylt av vann og hadde vært i denne situasjonen i nesten tre døgn. De overlevende og hjelpemannskapene hadde ikke tilgjengelige hjelpemidler til å hjelpe henne og tiden begynte å renne ut. Fournier tok deretter et bilde som satte katastrofen på verdenskartet og sjokkerte resten av verden med sin kalde ærlighet.

Etter å ha jevnlig mistet bevisstheten de siste timene, døde hun etter 60 timer av nedkjøling. Sjelden har et bilde fanget naturens nådeløshet og hvor meningsløs et dødsfall kan være. Bildet startet en lignende debatt som oppsto etter Kevin Carters bilde av jenta og gribben i Sudan. Ettersom dette nok er et av de mer sjokkerende bilder som har nådd massemedia ble det også en debatt om hva mannen i gata skal utsettes for og hvor grensen går. Personlig er jeg av den klare mening at slike bilder er nødvendige for å riste folk ut av velbehag og ignoranse med jevne mellomrom. Hvis bilder som dette fører til handling og forhindring av av katastrofer slik den Colombia opplevde i 1985 er kanskje Omayras død ikke så meningsløs likevel.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: