Slutten på et tiår

Da var det slutt på nok et tiår. Aviser, magasiner, TV-sendinger og nettsider fylles med betraktninger om dette har vært et bra tiår eller ei. Lengst har sannsynligvis Time Magazine gått med sin stempling av 00-tallet som «The Decade from Hell». Selv om det vanligvis ærverdige magasinet forsøker å forsvare seg med forbehold og presiseringer underveis, fremstår beskrivelsen som en historieløs tabloidisering av hva som har hendt. 10-tallet og 40-tallet i forrige århundre var tiår fra helvete, det vi har sett de siste ti årene er muligens verre enn 90-tallet, men jeg vil si at det vært ganske langt unna et helvete. Dette er så klart enkelt å si med et norsk perspektiv, verden har det siste tiåret blitt rammet av kriger og andre katastrofer som Norge har blitt forbløffende lite berørt av slik vanen er.

Å felle en dom over et tiår på det samme tiårets siste dag er en komplisert vitenskap. Mye av det som har skjedd vil få endelige resultater som ligger langt i fremtiden. Ofte ender man opp med en utrivelig oppgave med å telle antallet personer som har dødd en voldelig død, antallet diktaturer som fortsatt eksisterer, antallet mennesker som lever i fattigdom osv. Andre får foreta en omfattende gjennomgang av dette, men jeg tviler på at resultatet er så mye verre enn det vi har sett i de foregående tiårene. Krigene i Irak og Afghanistan har vært ille, men er de verre enn det vi så i det gamle Jugoslavia og Rwanda? Borgerkrigene i slakterhuset som også er kjent som den Demokratiske Republikken Kongo ble broderlig delt mellom to tiår og selv om tsunamien i Sørøst-Asia i 2004 tilhørte sjeldenhetene, har naturkatastrofer rammet planeten siden tidenes morgen.

Jeg er en gjennomgående fremtidsoptimist, på grensen til det naive. Jeg tror at en gang i fremtiden vil hele menneskeheten bo i demokratier med påfølgende verdensfred. Jeg tror også at mennesket gjennom teknologiske nyvinninger vil bli i stand til takle de utfordringer det blir satt overfor, inkludert den globale oppvarmingen. På tross av en del tilbakeslag i det foregående tiåret, med USAs moralske sammenbrudd under Bush-administrasjonen som kanskje det mest fremtredende og konsekvensfylte eksempelet, har ikke min tro på fremtiden blitt rokket nevneverdig. Hva tror dere?

Uansett vil jeg ønske alle lesere et godt nytt år!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: