Island Dag 3

I dag bar det ut på det som utvilsomt er selve kronjuvelen når det kommer til turisme på Island. Sjelden forbindes et land i så stor grad til en (eller rettere sagt tre som ligger relativt nærme hverandre og derfor så og si alltid oppleves sammen) attraksjon. Det handler om den såkalte Golden Circle, bestående av Gullfoss, Geysir-parken og Þingvellir. Ettersom planen min med å leie bil gikk ad undas, ble jeg nødt til å melde meg på en organisert busstur. Disse har en tendens til å bli ganske kleine, men denne turen fungerte stort sett som transport og vi fikk bevege oss som vi ville når vi stoppet. Første stopp var en kort visitt innom Islands største geotermiske kraftverk, Hellisheiði. Her fikk vi en kort og interessant powerpoint-presentasjon om driften (fun fact: dobbelt så mye av den geotermiske energien på Island brukes til oppvarming av svømmebasseng som til industri) før vi fikk vandre rundt på anlegget.

Neste stopp var ved Gullfoss. Dette er en mektig foss i to etasjer som omtrent forsvinner ned i en dyp ravine. Dette var utvilsomt et mektig syn akkompagnert av den fascinerende buldringen som blir skapt av tusenvis av liter vann dundrer nedover.  Så kom turen til Geysir-parken. Som mange sikkert vet er at nettopp ordet geysir opprinnelig kommer fra denne parken, nærmere bestemt geysiren Geysir (avansert, ikke sant?). Denne døde imidlertid ut i løpet av 50-tallet etter at mengdevis med kjøtthoder kastet steiner i den for å utløse strålen, noe som gjorde at den ble tettet igjen. Imidlertid finnes verdens mest trofaste geysir Strokkur like ved. Med cirka fire minutters mellomrom skyter den en vannstråle femten meter opp i luften. Sammen med en rekke andre mindre kilder og boblende vann skaper denne parken et inntrykk av en levende planet. Det virker som om vannet i denne parken har fri vilje og lever sitt eget liv. Noe naivt kanskje, uansett var denne parken et stort høydepunkt og en opplevelse jeg kommer til å huske så lenge de små grå fungerer.

Siste stopp var Þingvellir, et område som representerer en interessant blanding mellom et unikt geologisk landskap og det mest sentrale stedet i islandsk historie. Dette stedet ligger midt på kløften mellom den eurasiske og og den nord-amerikanske kontinentalplaten. Disse driver sakte, men sikkert fra hverandre og skaper et landskap som er helt unikt. Fjellet rives rett og slett i fra hverandre og skaper lange kløfter av ulik størrelse. Dette var også stedet hvor vikingene besluttet å etablere sitt første Alþingi, et av de første parlamentene i verdenshistorien. Ingen levninger av det som skjedde på den tiden er funnet, men det er ingen tvil om at stedet var en fantastisk ramme for de avgjørelsene som skulle bringe det islandske samfunnet videre.

Alt i alt var dette en flott tur, og det er først etter i dag at jeg føler jeg har sett Island. Den mektige naturen, den fascinerende historien og de spredte bosetningene gjør utvilsomt Island til et unikt sted.

Reklamer

Én kommentar to “Island Dag 3”

  1. Øyvind Says:

    billig for svømmebasseng da elr? 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: