Island Dag 2

Jeg fortsetter min reisedagbok med mandagens hendelser. Denne dagen ble på mange litt rotete og planløs. Første del av dagen gikk med på å se i butikker som nå var åpne. Utvalget er stort sett skuffende likt det man finner i Norge, noe som egentlig er ganske naturlig. Det eneste som har gjort inntrykk er at de selger brus på halvlitersbokser her, jeg har ikke helt klart å ta stilling til om det er en genistrek eller ikke. Jeg må si at suvernirutvalget er litt døvt, med en altfor stor vekt på strikkede plagg og mindre sinnrike kopper og dingser. Det som imidlertid er klart etter et besøk i hvilken som helst suvernirbutikk er at islendingene har et meget intenst forhold til lundefugler. Jeg skrev en oppgave om lundefugler på barneskolen og har av den grunn følt en slags tilknytning til disse rare fuglene. Det viser seg at man kunne komme nærmere lundefuglene med den såkalte «Puffin Express» (puffin er det engelske navnet på lundefuglen, og må sies å være ganske overlegent den norske utgaven på kulhets-skalaen).

Deretter bar det ut i havgapet til en liten øy hvor visstnok 50000 lundefugler bor i løpet av året. Etter et kvarters tid kom vi til øya og sannelig nok krydde det av de merkelige små skapningene. Turen ga innblikk i flere av de daglige syslene for lundefuglen, som å passe på de en til to meter lange hulene hvor de legger eggene sine, fiske og å bli trakassert av måker og andre mindre sympatiske sjøfugler. Det viste seg at de andre fuglene ventet til lundefuglene hadde gjort grovarbeidet med å hente opp fisk før en forfølgelsesprosess ble satt i gang med det håp at lundefuglen skulle slippe lasten. Dette skjedde så ofte at den stakkars lundefuglen fremsto som det store mobbeofferet i kampen for tilværelsen utenfor Islands kyst. Lundefuglene fremsto som så klumsete og stakkarslige at man begynte å lure på hvorfor evolusjonen ikke har tatt knekken på dem for lenge siden. Dette er imidlertid også det som gjør lundefuglene til ualminnelig sjarmerende skapninger og man kan derfor forstå islendingenes forelskelse i dem.

Reklamer

Én kommentar to “Island Dag 2”

  1. Øyvind Says:

    jeg synes ikke brus på halvlitersboks er noen genistrek, tvert imot. Man kan ikke drikke 0,5l brus på en gang, alt for mye kullsyre og sukker og man vil jo kanskje drikke den over litt tid, hva skjer da? umulig å lagre.. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: