Island Dag 1

For det første var jeg virkelig kake på slutten av gårsdagen, så det det som skjedde da kommer nå. For det andre så tar jeg bilder, men jeg kommer ikke til å legge dem ut før jeg kommer tilbake. Jeg startet gårsdagen med å gå til byen. Som nevnt ligger hotellet et stykke utenfor sentrum, så det tok drøyt to timer. Det var imidlertid en interessant tur, hvor jeg blant annet besøkte Perlan, en av de mest kjente turistatraksjonene i Reykjavik. Stedet kan oppsummeres som en blanding av Tyholttårnet og Madame Tussauds vokskabinett. I første etasje besøkte jeg Sagamuseet, en liten, men gjennomført creepy samling av utrolig vellagde silikondukker. Disse er knyttet opp til diverse anekdoter fra middelalderen på Island, gjerne med utrivelige temaer som pest, henrettelser og generell faenskap. I bakgrunnen av hver «scene» spilles det utrivelige lydeffekter bestående av skrik og stønning. Etter denne interessante opplevelse bar det opp på observasjonsdekket hvor man fårjeg fikk en fin utsikt over Reykjavik.  Her oppe finnes det også en restaurant, men det var litt tidlig for middag ennå.

Deretter labbet jeg ned mot sentrum og den mastodontiske (er det et ord?) Hallgrímskirkja, for anledning kledt i stillaser. Dette er et typisk eksempel på elsk-eller-hat-arkitektur. Den er i sin helhet bygd av betong og er definitivt karakteristisk, men er den pen? Ettersom det var en søndag, ble resten av dagen viet til museer. Først bar det til nasjonalmuseet, som gjennomgikk en massiv oppussing i 2004. Og det var ingen tvil om at det syntes. Det hele var svært profesjonelt gjennomført med utstrakt bruk av ny teknologi. Når det gjelder utstillingene besto de av ting som har blitt gravd opp av bakken opp i gjennom tidene. Mange av tingene kjente jeg igjen fra norske museer som mynter, kammer, diverse redskaper og så videre, så det var vel mindre opprivende enn hva det var for mange andre nasjonaliteter. Utstillingen beveget seg gjennom hele Islands historie før den endte opp i nåtiden med bærbare PC’er og en Atari 7800.

Neste stopp var en utstilling kalt «Reykjavik 871 AD ±2». Den består av et utgravet langhus under bakkenivå som antas å være den eldste beviste bosetningen på Island og har blitt datert til rundt år 871 (derav navnet, med slingringsmonn).  Museet var veldig lite, men nok en gang blir opplevelsen forbedret ved hjelp av intelligent bruk av teknologi (film, lyd og interaktivitet). Deretter bar det over i kunstens verden med nasjonalgalleriet og «Reykjavik Art Museum». Begge steder fremviste noen ganske sinnsvake kunstverk, med sistnevnte som klar vinner. Høydepunktet var kunstverkene til den avdøde islandske maleren Erró som blander tegneseriestil med politisk satire og generell galskap. Den andre minneverdige seksjonen besto av informasjonsplakater om kvinners menstruasjonssyklus malt ved hjelp av diverse juice-typer, blekk og ja, du gjettet riktig, kunstnerens eget menstruasjonsblod! Resten av dagen gikk med til å utforske resten av byen og tilegne seg føde, med andre ord ganske begivenhetsløst.

Nå kjenner jeg at kake-tendensene kommer igjen, så dagens hendelser (det vil si gårsdagens hendelser for dere i Norge på grunn av tidsforskjellen på to timer) vil komme i morgen (det vil si senere i dag på grunn av samme tidsforskjell for dere i Norge).

Reklamer

Én kommentar to “Island Dag 1”

  1. isuhin Says:

    Jeg har ganske nettopp vært på Island selv 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s


%d bloggere like this: